Els Estats Units d'Amèrica inverteixen actualment en recerques biomèdiques uns 30.000 milions de dòlars anuals, una quantitat 13 vegades inferior al pressupost assignat per al programa de desenvolupament del caça de combat F-35, denuncia la mateixa revista ‘Forbes’.

“Hem estat capaços de trobar dos bilions de dòlars per gastar-los en guerres en països llunyans els ciutadans dels quals no ens estimen molt. I alguns polítics van demanar la setmana passada més inversions multimilionàries a l'Iraq, uns diners que no tenim. És commovedora la preocupació que senten pels ciutadans de l'Iraq”, puntualitza el columnista de ‘Forbes’ Steven Salzberg.

Mentrestant, la primera causa de mort a EUA són els trastorns cardíacs i la segona és el càncer. Després vénen els trastorns respiratoris, els cerebrals i vasculars, l'alzheimer, la diabetis, les malalties renals i les pulmonies. Resulta que de les 10 causes més freqüents de mort dels nord-americans vuit són malalties que podrien guarir-se millorant la recerca científica, subratlla Salzberg. Destaca els avanços ja existents en la matèria gràcies a estudis anteriors i insisteix que guarir aquestes malalties no solament salvarà vides, sinó que també estalviarà diners. Segons un informe presentat al Comitè Conjunt Econòmic del Senat d'EUA l'any 2000, les recerques científiques finançades per l'Estat permeten estalviar milers de milions de dòlars, ja que generen altes taxes de tornada a l'economia, entre un 25% i un 40% anuals en costos de sanitat.

Sense inversió en ciència, el tractament mai arriba, accentua Salzberg, i ofereix diverses xifres per comparar. El pressupost que EUA inverteix actualment en recerques científiques bàsiques és d'uns 7.000 milions de dòlars. A les recerques biomèdiques es destinen uns altres 30.000 milions de dòlars anuals. Per fer-se una idea, el programa de desenvolupament del caça de combat de cinquena generació F-35, que podria estar llest sol dins d'uns cinc anys, té un cost de 400.000 milions de dòlars. Seguir amb el programa fins a l'any 2037, quan el caça finalment formarà part de la Força Armada d'EUA, costaria uns altres 12.600 milions de dòlars anuals, segons la xifra de Lockheed Martin, l'empresa productora.

“Estem gastant milers de milions en equipament militar que ni tan sols el Pentágono vol”, comenta Salzberg, que posa com a exemple el programa de drones RQ-4 Global Hawk. Segons la Força Aèria dels EUA, abandonar el programa estalviaria 2.500 milions de dòlars a l'Estat, però el Congrés va insistir a seguir amb aquest. L'analista convida als líders polítics del país a reexaminar les seves prioritats i a començar invertir en el futur.

Etiquetes de comentaris: ,


http://www.librered.net/?p=33864